Skip to main content

Ervaringsverhalen

Interviews

Ervaringsverhaal van Jolanda

De ouders van Jolanda (38) hadden vanwege hun licht verstandelijke beperking geen idee wat hun dochter nodig had. “Iedereen in het dorp wist van mijn situatie, niemand deed iets.”

Lees verder op Tijdschrift.nl
Ervaringsverhaal van Rosita

Aangrijpend portret van Rosita Vis die als kind van ouders met een verstandelijke beperking eigenlijk het gezin en haar moeder ‘op de rails’ hield. Ondanks een enorme loyaliteit naar haar broertjes, halfzusje en moeder besluit ze op 16-jarige leeftijd dat ze het huis moet verlaten.

Bekijk dit verhaal op YouTube
Ervaringsverhaal Marianne en Marco

Marianne (53) en Marco (26) groeiden op met ouders die verstandelijk beperkt waren of een niet-aangeboren hersenbeschadiging hadden. Ermee omgaan is nog steeds ingewikkeld voor Marco: “Het blijft moeilijk. Hoewel ik mijn ouders niets verwijt. Ze deden en doen voor mij alles wat in hun vermogen ligt.”

Lees verder op Sien.nl

Radio-uitzendingen

Radio 1: De Publieke Tribune

Uitzending van De Publieke Tribune op 9 september. Coen Verbraak spreekt met drie vrouwen, Vianne, Jolanda en Lucie, die alle drie kind zijn van ouders met een verstandelijke beperking. Een gesprek over hoe het is om op te groeien, als je als kind op de basisschool al slimmer bent dan je ouders.

Luister op Radio 1

Groot Nieuws Radio

Groot Nieuws Radio donderdag 14 september 8.15 – 8.45 uur. Een gesprek met Jolanda den Hartog van Sien en Lizzy over opgroeien bij ouders met een beperking. Luister hieronder vanaf 2.17.

Luister op Groot Nieuws Radio

Films

Moederliefde

In deze documentaire volgen ze een jaar lang de 21-jarige Cynthia Stomphorst en haar zwakbegaafde moeder. Twintig jaar geleden was Cynthia de hoofdpersoon in een aflevering van Zembla. Toen werd ze uit huis gehaald op last van de Rotterdamse kinderrechter, die haar verstandelijk beperkte ouders ongeschikt vond om kinderen op te voeden. Samen met haar moeder en haar zussen toont ze ons een verhaal over moederliefde en de betekenis van moederschap.

Kijk op 2Doc

Onder de blote hemel

Het verhaal volgt de tienjarige Elvie, een nieuwsgierig en eigenzinnig meisje dat in een bosrijke omgeving in een stacaravan woont met haar verstandelijk beperkte moeder – een liefhebbende maar naïeve vrouw die moeite heeft anderen te begrijpen. Naarmate ze ouder wordt, begint ze de wereld te zien en te begrijpen op een manier waartoe haar moeder niet in staat is. Een diep emotioneel verhaal over vertrouwen, liefde, frustratie en eenzaamheid.

Kijk op Picl (betaald)

Brochure ‘Ik ben er ook nog’

Lees de brochure op NCJ.nl
voorkant brochure 'ik ben er ook nog'