Skip to main content

Wat is een licht verstandelijke beperking?

jonge vrouw en oudere man kijken samen naar een boek

Welke problemen ervaren ouders met een licht verstandelijke beperking?

oude man lacht naar zijn zoon
Huishouden

Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben vaak moeite met praktische taken in het huishouden, zoals het koken van een maaltijd. Het kan als je een verstandelijke beperking hebt moeilijker zijn om te leren hoe je dit soort dingen moet doen.

Het kind verzorgen

Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben vaak moeite met begrijpen wat er nodig is om een kind te verzorgen. Denk aan praktische dingen zoals tanden poetsen. Een kind moet daardoor al jong voor zichzelf zorgen. Soms is het zelfs zo dat het slecht gaat met een kind doordat de ouder niet goed voor hem kan zorgen.

Contact met het kind

Mensen met een licht verstandelijke beperking kunnen zich vaak niet goed inleven in een ander, dus ook niet in hun kind. Contact met elkaar kan soms lastig zijn, zoals een gesprek voeren. Door hun beperking kunnen mensen minder goed hun eigen emoties begrijpen of kalm blijven, en kan hun gedrag onvoorspelbaar zijn. Er is hierdoor vaak geen gevoelsband tussen ouder en kind.

Zien wat het kind nodig heeft

Mensen met een licht verstandelijke beperking doen vaak steeds hetzelfde. Dat geeft houvast. Daardoor kan het ingewikkeld zijn als dingen anders lopen. Ouders begrijpen vaak niet wat een kind op verschillende leeftijden nodig heeft en dat dit verandert als het kind groter wordt. Ze hebben niet altijd een juiste kijk op opvoeden.

Duidelijkheid en ritme geven

Mensen met een licht verstandelijke beperking kunnen het lastig vinden om aan de ene kant grenzen te stellen (‘nee’ of ‘stop’ zeggen) en aan de andere kant ruimte te geven aan het kind. Ze doen vaak te veel van het één of juist van het ander. Denk aan hele strenge regels of juist helemaal geen regels.

Hun eigen problemen begrijpen

Het is vaak zo dat mensen met een licht verstandelijke beperking dingen niet helemaal goed begrijpen. Ze zien niet altijd goed wat ze zelf kunnen of minder goed kunnen. Dit kan zorgen dat ze frustratie of boosheid voelen, of het moeilijk vinden om een ander te vertrouwen. Dit kan er ook voor zorgen dat ze dingen beloven die ze niet kunnen waarmaken.

Kleine sociale kring

Mensen met een licht verstandelijke beperking kunnen het lastig vinden om relaties te onderhouden. Daardoor hebben ze vaak weinig sociale contacten. Het gebeurt vaak dat hun ouders (opa en oma) hen voor langere tijd helpen.

Meerdere problemen

Het komt veel voor dat mensen met een licht verstandelijke beperking ook andere problemen krijgen, zoals armoede of psychische problemen. Ze kunnen vaak niet goed bedenken wat de gevolgen zijn van hun besluiten, en vinden het lastig om over de toekomst na te denken. Deze problemen zorgen weer voor extra stress.

Wat betekent het als mijn ouder geen diagnose heeft?

vrouw van middelbare leeftijd met hoed en bril kijkt langs de camera

Hoe vaak komt een licht verstandelijke beperking voor?

jongere vrouw slaat arm om oudere dame