Niet alleen voor jou, maar ook voor jouw ouder is er hulp. Op deze pagina vind je voorbeelden van hulp die jouw ouder kan krijgen.
Welke hulp is er voor mijn ouder?
Hulp voor jouw ouder
Huisarts
Als je lichamelijke of psychische problemen hebt is de huisarts vaak de eerste hulpverlener die je spreekt. De huisarts kijkt samen met jouw ouder welke hulp er nodig is. Soms kan de huisarts zelf helpen, en anders verwijst hij je ouder naar de juiste hulpverlener.
Vereniging MEE
MEE is er voor mensen met een beperking en de mensen om hen heen. Ze geven steun op veel verschillende manieren en van jong tot oud. Een medewerker (cliëntenondersteuner) van MEE kan met je ouder meedenken over allerlei dingen, zoals een woonplek, geldzaken, opvoeding of werk. Ze kijken samen wat er nodig is, wat er geregeld moet worden, welke voorzieningen er in de buurt zijn en wat het beste bij je ouder past. De ondersteuning van MEE is gratis en er is geen verwijzing nodig.
Sociaal wijkteam
Het wijkteam of buurtteam geeft voor korte tijd en dichtbij huis hulp en zorg aan ouders, kinderen en jongeren. Er zitten mensen in het team met verschillende beroepen, zoals maatschappelijk werkers, medewerkers van MEE en de wijkverpleegkundige. Ze kunnen bij verschillende problemen helpen, ook met dingen die gaan over opvoeden en opgroeien. Als er iets nodig is waar zij niet mee kunnen helpen, kunnen ze andere hulpverleners inschakelen. Iedere gemeente heeft dit lokaal geregeld. Je kan zelf contact opnemen met het sociale wijkteam via de telefoon of mail, en soms kan je ook binnenlopen tijdens inloopspreekuren.
> Kijk voor meer informatie op de website van jouw gemeente.
Hulp aan huis
Als mensen met een verstandelijke beperking op zichzelf wonen, dan kunnen ze vaak wel wat extra hulp gebruiken. Hiervoor kunnen zij ambulante ondersteuning aanvragen. Dat is een begeleider die bij je ouder(s) thuis komt helpen bij dagelijkse zaken of activiteiten die je ouder moeilijk vindt, zoals formulieren invullen of geldzaken regelen. De begeleider geeft je ouder(s) en de mensen om jullie heen tips om met de beperking om te gaan. Ambulante ondersteuning wordt betaald vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
> Kijk voor meer informatie op de website van de verstandelijk gehandicaptenzorg instelling bij jou in de buurt.
Wmo-Cliëntondersteuning
Via de gemeente kun je onafhankelijke cliëntondersteuning (OCO) krijgen. Deze is gratis voor alle inwoners van de gemeente. De cliëntondersteuner geeft informatie, advies en ondersteuning bij allerlei vragen en problemen, bijvoorbeeld over wonen, werken, gezin of geld. Ze helpen bij het oplossen van problemen of bij het regelen van hulp. Soms moet je je hiervoor bij de gemeente aanmelden, bijvoorbeeld via het Wmo-loket of het sociale wijkteam.
> Je kunt hiervoor kijken op de website van je gemeente of op de website regelhulp.nl van de Rijksoverheid.
Als er meer bescherming nodig is
Het kan zijn dat je ouder(s) bepaalde hulp nodig heeft of sommige beslissingen niet meer zelf kan maken. Dan is er soms een beschermingsmaatregel nodig. Een wettelijk vertegenwoordiger regelt dan dingen voor je ouder en neemt beslissingen, over bijvoorbeeld geldzaken en persoonlijke verzorging. Zo iemand heet een curator, bewindvoerder of mentor. Meer informatie hierover: